Ogórki małosolne – tak robiła mama

Kulinaria Pt. 07.07.2023 12:02:15
07
lip 2023

Zaczynamy od ogórków – najlepiej gdy będą z własnego ogrodu, jeśli takich nie mamy warto kupić u sprawdzonego dostawcy, ze sprawdzonego źródła, uprawiane bez chemii.

Ogórki dobrze jest wymoczyć (około pół godzinki) w zimnej wodzie, można też odciąć końcówki, żeby szybciej nabrały smaku.
Do naczynia (może być szklane, gliniane lub emaliowane) wkładamy:

- koper,
- chrzan,
- czosnek,
- możemy też dodać: gorczycę, liście wiśni, liście czarnej porzeczki, liście dębu.

Przygotowujemy zalewę biorąc na 1 litr wody 2 płaskie łyżki soli kamiennej. W naczyniu gdzie mamy nasze przyprawy układamy ogórki i zalewany zalewą, jeśli ogórków mamy więcej przygotowujemy odpowiednio więcej zalewy trzymając się wskazanych proporcji. Całość przykrywany np. talerzykiem, można to czymś dodatkowo obciążyć (choćby niewielkim kamieniem), by wszystkie ogórki były pod wodą.

Odstawiany w zacienione miejsce i czekamy. Jeśli ogórki nie są duże można je konsumować już następnego dnia.

Smacznego!










Nasz reporter jest do państwa dyspozycji:
Agnieszka Bolewska-Iwaniuk
+48.600262129

0 komentarze

Podpisz komentarz. Wymagane od 5 do 100 znaków.
Wprowadź treść komentarza. Wymagane conajmniej 10 znaków.